Veelgestelde vragen

Een antwoord op de meest-gestelde vragen omtrent onze diensten en producten.

Vond u uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Dan kan u ons bereiken op helpdesk@gdwtowbars.com

Vragen over trekhaken

De prijzen voor trekhaken kunnen sterk variëren. De prijs is afhankelijk van het merk, het type en de beschikbaarheid.

Bij GDW kunt u zowel voordelige als hoogwaardige trekhaken vinden. In de meeste gevallen wordt op oudere voertuigen en lichte bedrijfswagens vaak gekozen voor een standaard vaste trekhaak. Voor exclusievere voertuigen, waarbij esthetische overwegingen en vaak ook parkeersensoren een rol spelen, wordt doorgaans een afneembare trekhaak gemonteerd.

In de meeste gevallen is het mogelijk om een trekhaak te installeren op een voertuig. Er zijn echter enkele uitzonderingen, met name elektrische en hybride auto’s, die niet zijn goedgekeurd voor het gebruik van een trekhaak. Bovendien zijn sommige milieuvriendelijke voertuigen mogelijk niet geschikt voor het monteren van een trekhaak. Om volledig zeker te zijn of uw voertuig een trekhaak kan hebben, raden we u aan om uw gelijkvormigheidsattest te raadplegen.

Het is belangrijk dat u dit als klant van tevoren zelf controleert of uw dealer
raadpleegt. Wat betreft het aanhangergewicht:
– Als het aanhangergewicht gelijk is aan 0 kg, betekent dit dat het voertuig niet geschikt is voor een trekhaak.
– Als het aanhangergewicht bijvoorbeeld 675 kg is, is het wel mogelijk om een trekhaak te installeren.

In sommige situaties kan het installeren van een vaste trekhaak in combinatie met
parkeersensoren wel mogelijk zijn, terwijl dit in andere gevallen problematisch kan zijn. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals of de parkeersensoren zijn geïnstalleerd door de autofabrikant of later zijn toegevoegd, evenals de locatie van de parkeersensoren.

Als u absoluut zeker wilt zijn, is het wellicht verstandiger om te kiezen voor een afneembaar model trekhaak.

Dit varieert afhankelijk van het land.

In het geval van België:

  • Elke nieuw geïnstalleerde trekhaak moet zo spoedig mogelijk na installatie worden gekeurd, zelfs als het voertuig jonger is dan 4 jaar. Vervolgens wordt de trekhaak jaarlijks geïnspecteerd tijdens de
    reguliere keuring.


Voor details:
https://www.km.be/autokeuring/keuringen/personenwagens/keuring-trekhaak-personenwagens

Nee, dat is niet het geval! De EU-richtlijn 94/20/EC is ingesteld om vrije concurrentie te waarborgen.

Als u een trekhaak installeert die voldoet aan de EU-typegoedkeuring, heeft dit geen enkele invloed op uw garantie.

Vanwege de toenemende complexiteit van de elektrische systemen in moderne auto’s is het installeren van een trekhaak en de bijbehorende kabelset geen eenvoudige taak meer.

Vaak is speciaal gereedschap vereist, zowel voor het mechanische aspect van de installatie als voor het verwijderen van de interieurbekleding. Het aansluiten van de kabelbomen moet worden gedaan via een speciale module, en zelfs een kleine
fout tijdens dit proces kan schade veroorzaken aan uw boordcomputer, foutmeldingen veroorzaken of modules beschadigen, wat al snel honderden euro’s kan kosten.
Onjuiste installatie van de trekhaak kan leiden tot ernstige problemen, waaronder:

  • Ernstige ongevallen (als gevolg van een losgekomen mechanisch gedeelte).
  • Stoornissen in de boordcomputer.
  • Kortsluiting en zelfs brand.
  • GDW beschikt over zowel de benodigde gereedschappen als de expertise om de installatie succesvol af te ronden.


We kunnen u ook steeds informeren over de dichtstbijzijnde garage in uw omgeving
waar u contact kunt opnemen voor professionele installatie.

In de praktijk is het technisch mogelijk omdat de kogel van de trekhaak bevestigd is met moeren en bouten. Echter, dit wordt ten zeerste afgeraden. Tijdens de installatie van de trekhaak worden deze moeren namelijk met een specifieke kracht (in kilonewtons) aangedraaid om de veiligheid te waarborgen.

Als u de trekhaak zelf verwijdert, bestaat het risico dat dit niet correct wordt gedaan.
Trillingen tijdens het rijden kunnen ervoor zorgen dat deze moeren en bouten loskomen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Sommige wagens hebben hun kentekenplaat (of mistlamp) zo laag geplaatst dat een eventuele trekhaak voor het kenteken komt te zitten, waardoor het kentekennummer niet goed zichtbaar is. In dit geval mag u alleen aan het verkeer deelnemen als er een aanhangwagen, caravan, trailer of fietsendrager met een eigen kentekenplaat aan de trekhaak is bevestigd. Als er niets is aangekoppeld, moet u de trekhaakkogel verwijderen om ervoor te zorgen dat het kentekennummer
goed zichtbaar is.

Een trekhaak met een vaste kogel is toegestaan, zolang de kogel wordt verwijderd
als er niets is aangekoppeld. Het monteren van een afneembare trekhaakkogel is natuurlijk handiger, omdat het verwijderen en terugplaatsen van een kogel bij een vaste trekhaak wat meer werk vereist.

Bovendien moet de kogel worden vastgezet met een momentsleutel. Kortom, een vaste kogel is toegestaan bij een wagen met een erg laag geplaatste kentekenplaat,
maar een afneembare trekhaak is vaak handiger.

De meeste trekhaken zijn zeer specifiek ontworpen voor een specifiek automerk en model. Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is dat een trekhaak op meerdere modellen past, gebeurt dit in de praktijk zelden.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom dit zelden wordt gedaan:

  • Het demonteren van de huidige trekhaak brengt bijna evenveel arbeidskosten met zich mee als het installeren van een nieuwe trekhaak.
  • Bij het monteren van de trekhaak wordt vaak de metalen stootbalk verwijderd.

Daarom ontbreekt er bij het verwijderen van de trekhaak een stootbalk, wat de installatie van de trekhaak op een andere auto bemoeilijkt.

Neen. Graag vóór aankoop van een BCO-constructie meedelen welke fietsendrager u heeft zodat wij kunnen bepalen welke pinconfiguratie van toepassing is. De positie van de pin (bovenkant of zijkant bol) hangt af van het type en merk van uw fietsendrager.

GDW fietsendrager MODEL Y werkt op de beide pin-conguraties.

Het is van groot belang om de maximale kogeldruk van de trekhaak te respecteren.

Deze kogeldruk (verticale kracht) staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak, is opgenomen in de typegoedkeuring en mag wettelijk niet worden overschreden. Het typeplaatje van de trekhaak is meestal te vinden naast de stekkeraansluiting. Als dit niet het geval is, kunt u uw autodealer raadplegen.

Op dit moment is de kogeldruk van de trekhaak de enige wettelijke referentie met betrekking tot het maximaal toegestane gewicht van de trekhaak bij gebruik van een fietsendrager. Hoewel er op Europees niveau wordt gewerkt aan verdere regelgeving, moet deze maximale kogeldruk tot op heden worden gerespecteerd. De autofabrikant en GDW hebben deze maximale kogeldruk en het maximale trekgewicht vastgesteld op basis van verschillende factoren, waaronder de bevestiging van de trekhaak aan de auto, het chassis van de auto, het motorvermogen, de ophanging en de
rijeigenschappen van de auto.

Het is daarom essentieel om te controleren of uw auto geschikt is voor
het gebruik van een fietsendrager, vooral als u een kleinere auto heeft met een kogeldruklimiet van bijvoorbeeld 50 kg. Dit is van belang omdat het gewicht van de fietsen, samen met het gewicht van de fietsendrager zelf, moet worden opgeteld bij het bepalen van de maximale kogeldrukbelasting.

Vragen over fietsendragers

De trekhaken die we in Europa gebruiken, zijn op bepaalde punten gestandaardiseerd. Dit betekent dat elke fabrikant van trekhaken zich moet houden aan bepaalde wettelijke voorschriften. De kogel van de trekhaak heeft bijvoorbeeld een diameter van 49,61-50 mm, en de nek van de trekhaak heeft een doorsnede van 27-29 mm. Deze standaardafmetingen stellen fietsendragerfabrikanten in staat om universele fietsendragers aan te bieden.

In 98% van de gevallen zal de trekhaakfietsendrager op de trekhaak passen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Er zijn speciale "fietsendragerhaken" in omloop die uitsluitend mogen worden gebruikt in combinatie met een fietsendrager. (zie volgende punt i.v.m. BCO-trekhaak).

Het slepen van een aanhanger of caravan is niet toegestaan met deze haken, omdat ze niet als standaardtrekhaken worden beschouwd. Omdat hybride automobilisten graag fietsendragers gebruiken en dit wel is toegestaan, zijn hiervoor oplossingen bedacht, die per merk kunnen variëren.

Neen. Dit frame is niet geschikt om een aanhangwagen of caravan te trekken (geen sleepvermogen).

Een BCO is zo opgebouwd dat de constructie een pin op de bovenkant of op de zijkant van de bol heeft die niet mag verwijderd worden. Deze belemmering is er om het aanhechten van een koppeling onmogelijk te maken.

Neen. Graag vóór aankoop van een BCO-constructie meedelen welke fietsendrager u heeft zodat wij kunnen bepalen welke pinconfiguratie van toepassing is.

De positie van de pin (bovenkant of zijkant bol) hangt af van het type en merk van uw fietsendrager. GDW fietsendrager MODEL Y werkt op de beide pin-conguraties.

Om te weten hoeveel kg er op het frame mag geplaatst worden (fietsendrager + fietsen), raadpleeg de boorddocumenten van de wagen. Indien er geen maximum belasting wordt opgegeven, dan dient 65 kg als maximum te worden gehanteerd.

Als je veel bagage wilt in- of uitladen terwijl de trekhaakfietsendrager is gemonteerd, is het belangrijk dat je er gemakkelijk bij kunt. In dit geval zijn kantelbare fietsendragers een handige oplossing, omdat je ze kunt inklappen (inclusief de fietsen) en zo gemakkelijk toegang hebt tot de kofferbak.

GDW MODEL Y fietsendrager heeft deze optie. Bekijk de gedetailleerde infofilm:
https://www.youtube.com/watch?v=QAEsFqYwL5w

Het is echter niet altijd gegarandeerd dat een kantelbare fietsendrager voldoende ruimte biedt om de kofferbak of achterklep te openen.

Er zijn verschillende redenen waarom een fietsendrager scheef achter de auto kan hangen, en dit kan te maken hebben met de manier waarop de fietsendrager is geladen, de trekhaak van de auto of de fietsendrager zelf.

Het laden van de fietsendrager:

Als de fietsendrager niet goed in balans wordt geladen, kan deze naar één kant overhellen.Dit kan vooral voorkomen bij elektrische fietsen waarbij de motor zich in het voor- of achterwiel bevindt. Ook een zwaar beladen fietsendrager kan ervoor zorgen dat deze iets naar achteren helt.

De trekhaak van de auto:

De meeste trekhaken worden geïnstalleerd door dealers, maar soms worden ze mogelijk niet perfect waterpas afgesteld. Dit is meestal geen probleem als de trekhaak wordt gebruikt voor het trekken van een aanhanger, maar bij het bevestigen van een fietsendrager kan dit er ongelijk uitzien. De meeste fietsendragers centreren zichzelf op de hals van de trekhaak, dus als de trekhaak een afwijking heeft, zal dit direct zichtbaar zijn in de stand van de fietsendrager.

Om te bepalen of de trekhaak van de auto mogelijk een afwijking heeft, is het een goed idee om de fietsendrager op andere auto’s te proberen.

Als de fietsendrager bij andere auto’s recht hangt, is de kans groot dat de trekhaak van uw auto een afwijking heeft. Neem contact op met uw autodealer om de trekhaak te laten controleren en eventueel aan te passen.

NB: Door het hefboomeffect van een beladen fietsendrager kan de trekhaakhals ook enigszins buigen. Hoe zwaarder de beladen fietsendrager en hoe langer de trekhaakhals, hoe groter de kans op een lichte buiging.

Als de fietsendrager zelfs in onbeladen toestand scheef blijft hangen achter de auto, is het raadzaam contact op te nemen met de dealer of fabrikant van de fietsendrager om deze te laten controleren en eventueel aan te passen.

Andere vragen

Voor vaste, verticaal en horizontaal afneembare trekhaken zijn er twee gangbare stekkeraansluitingen: 7-polig en 13-polig. Welke u nodig heeft, hangt af van het doel waarvoor u de
trekhaak wilt gebruiken.

7-polig: Geschikt voor kleine aanhangwagens en fietsendragers. Deze stekkeraansluiting omvat verlichting, stoplichten, en richtingaanwijzers voor zowel links als rechts, evenals mistlichten.

13-polig: Deze wordt gebruikt voor verlichting, aanhangwagens, fietsendragers en vergelijkbare toepassingen. De 13-polige stekker biedt dezelfde functionaliteit als de 7-polige stekker, maar voegt ook achteruitrijlichten toe aan de lijst.

13-polig voor caravans: Deze variant omvat niet alleen verlichting, stoplichten, richtingaanwijzers (zowel links als rechts), mistlichten en achteruitrijlichten, maar ook vaste stroomvoorziening en geschakelde stroomvoorziening, bijvoorbeeld voor een koelkast in een caravan.

Ja, u kunt altijd:

  • Een 7-polige stekker aansluiten op een 13-polige stekker met behulp van een verloopstuk.
  • Een 13-polige stekker aansluiten op een 7-polige stekker met behulp van een verloopstuk.

Let op: Wanneer u een 7-polige stekker aansluit op een 13-polige stekker via een verloopstuk, zullen de achteruitrijlichten en de vaste stroomvoorziening niet beschikbaar zijn.

Natuurlijk! Bij elke aankoop ontvangt u direct de betaalde factuur. Deze factuur fungeert als zowel een betalingsbewijs als een garantiebewijs.